menu
Cím vagy tranzakció keresése:

Jelenlegi tranzakciók

Loading ...

GYIK

Legális ez egyáltalán?

Igen. A Bitcoin egy nyitott protokoll illetve szoftver. Minden felhasználó beletekinthet a forráskódokba. Ugyan Oroszország részéről mutatkoznak bizonyos megszorítási kísérletek, de ami a világ többi részét illeti, a Bitcoin pénznemmel többrészt nincs semmi problémájuk. Aprólékosabb információ a bitlegal hivatkozáson található.

Vásárolhatok Bitcoint PayPal rendszeren keresztül is?

Előfordulhat, hogy valaki pont egy olyan kereskedővel akad össze, aki a PayPal rendszeres fizetést is támogatja. Mindazonáltal, ez elég ritkán fordul elő. Ennek fő oka az ismételten előforduló visszaélésekben van, amikoris egy ügylet lebonyolításának befejeztével a valóságnak nem megfelelően azt tüntették fel, hogy a termék nem lett átadva, és a feladó visszakövetelte a pénzt a PayPaltól. Ezért az emberek többsége a PayPal rendszeres fizetést inkább mellőzi. Nem egy esetben hasonló problémával panaszkodtak bankkártyával fizető felhasználók is.

A Bitcoin elég kis mennyiségű, osztható-e?

Igen, a Bitcoin akár 8 tizedeshelyre osztható.

Van valamilyen neve a Bitcoin „filléreknek“?

Hát, ez egyelőre még vitás, a jelenlegi elképzelés ez:
1 BTC = 1 Bitcoin
0.01 BTC = 1 cBTC = 1 Centi-Bitcoin (vagy Bitcent)
0.001 BTC = 1 mBTC = 1 Milli-Bitcoin (vagy mbit, em–bit, millibit)
0.000 001 BTC = 1 μBTC = 1 Micro-Bitcoin (vagy u–bit, yu–bit, microbit)
Egyetlen kivétel az ún. „Satoshi“, ami a legkisebb lehetséges egységet jelenti.

0.000 000 01 BTC = 1 Satoshi
A Satoshi „fillér“ a nevét a Bitcoin megalkotójának neve után kapta.

Honnan van a Bitcoin értéke?

A Bitcoin értékét egyrészt a nyitott piac kínálata és kereslete határozza meg. Másrészt viszont, a Bitcoin értékét elsősorban decentralizációjának köszönhetően nyeri, amelyen belül a pénznem hamisítása gyakorlatilag lehetetlen. Továbbá, a felhasználók számára rendkívül előnyös, hogy világszerte bármilyen mennyiségben bárkinek pénzt utalhatnak, illetve bárkitől pénzt fogadhatnak, és épp ez teszi a Bitcoin pénznemet egyedivé.

Az én Bitcoin vagyonom saját merevlemezemen van elmentve?

Nem. A merevlemezemen, vagy egy papírlapon csak a Bitcoin címhez rendelt kulcs van elmentve. Ennek a címnek köszönhetően, Ön képes utasítást adni a hálózatban elmentett Bitcoin utalásához. A Bitcoin hálózat nyilvános, minden egyes felhasználó látja a konkrét címek számlaegyenlegeit, viszont Bitcoint utalni csak az tud, akinek megvan a kulcs.

Hány ember foglalkozik Bitcoin kitermelésével?

A pontos szám nem állapítható meg. Csak az ismert, milyen a hálózat hash rate szintje (hálózati számítóteljesítmény), de az, hogy milyen arányú teljesítménnyel rendelkezik egy bizonyos konkrét felhasználó, már nem vezethető le. Mindazonáltal, becslések alapján a létszám ezres nagyságrendű.

Mivel fedett a Bitcoin?

A Bitcoin kizárólag az egyének kölcsönös bizalmára épül. Tudott, hogy manapság már a klasszikus pénz sincs fedve arannyal, amint ahogy az régebben volt. Az emberek hisznek abban, hogy a bankjegy értéke állandó marad. 

Használták már a Bitcoint illegális üzletelésre?

Néha előfordult, persze éppúgy, mint a dollár, az euró, vagy a forint esetén. Manapság a kábítószerekért és a fegyverekért főleg USD-t vagy EUR-t kérnek készpénzben, ami bizony sokkal nehezebben nyomozható ki, mint épp a Bitcoin.

Ez csak egy felfújt lufi, könnyen el fog pukkadni?

Ilyen rémhír csak az erről a témáról szóló különböző cikkek alatti „okos“ hozzászólásokban olvasható. Ezekben a hozzászólásokban sokszor felvetődnek spekulációk a Bitcoin értékcsökkenéséről. Ezért azt ajánljuk, inkább hivatalos forrásoknál keressünk tájékoztatást. Szemmel láthatólag a cikkekhez hozzászólók nem mindegyike pénzügyi szakember, csak érdekesek akarnak lenni, és akadnak, akik véleményüket kész tényként kezelik. 


Coingi bitcoin exchange

Bitcoin arány