menu
Cím vagy tranzakció keresése:

Jelenlegi tranzakciók

Loading ...

Alternatív pénznemek

A Bitcoin természetesen nem az egyetlen kriptopénznem a világon. Tekintettel arra, hogy a Bitcoin forráskód szabadon hozzáférhető, arról rendkívül egyszerű másolatot készíteni, átnevezni, módosítani néhány előfeltételt (például érmék száma, kitermelés tempója stb.) – ezt követően már csak ezt a klónt elég útjára bocsátani az internet világába.

Manapság több száz pénznem létezik, mindegyik más és más megnevezés alatt. A pénznemek jegyzékét megtalálja a coinmarketcap.com linken. Pénznemeket naponta kitalálnak, Mindazonáltal, ez ellenkezőleg is így van - további pénznemek naponta megszűnnek.

DATA | img | coinmarketcap.jpg

Egy pénznem klónozásának legnagyobb ösztönzője természetesen a siker látomása, ilyen módon haszonra szert tenni. Sokak számára a Bitcoin pénznemmel ismételten elérhető sikervágy alighanem legyőzhetetlen, Mindazonáltal, az ilyen próbálkozások gyakran inkább spekulatív jellegűnek mondhatók. 

Persze fontos megemlíteni egy tényt, vagyis, hogy léteznek bizonyos pénznemek, amelyek azon vannak, hogy a Bitcoin valami módon még tovább javítsák. Példának kedvéért említsük a hálózat felgyorsítását, az átbocsátóképesség növelését, az érmék számának tetézését, az anonimitás fokozását, a hash–függvény számítás módosítását és hasonlókat.

Alább ismertetjük a szerintünk leginkább figyelemre méltó pénznemeket:

Litecoin

DATA | img | ltc.png A Bitcoin egyik első alternatívája. Hogyha a Bitcoin mint aranyat vennénk figyelembe, a Litecoin nyugodtan ezüstnek számítana. Az ügyletek lebonyolítását igyekszik négyszeres gyorsaságúra emelni. Ilyen esetekben minden 2,5 percen belül jönnek létre Blokkok. Ezen kívül a Bitcoinek végső számát megnégyszerezte - 21 millióról 84 millióra növelte. Mindazonáltal, az alternatíva kialakításának legfőbb oka a kitermelés számítógépek processzoraira történő visszairányítására helyezett igyekezet volt. A kitermelés módja az SHA_256 kulcsról az ún. Scrypt kulcsra lett átdolgozva, ami a számításhoz a memóriát használja. Ehhez egy megfelelő speciális hardvert legyártani már sokkal igényesebb feladatot jelentett.

A processzor viszont nem bírta sokáig, a kitermelő szoftver grafikus kártyákon futó kitermeléshez lett hozzáidomítva. Ez egy aránylag hosszabb ideig így is maradt, mindaddig, amíg ehhez a pénznemhez is (Scrypt kulcsot használó) speciális ASIC hardver lett kifejlesztve.

Peercoin

DATA | img | ppc.png

Ez pénznem 2012-ben lett létrehozva. A többi pénznemmel ellentétben, a keletkező érmék mennyiségéhez nincs megadva végső határérték. Úgy alkották meg, hogy az új érmék kiinduló kibocsátásának végső fázisában stabil, kb. 1%-os évi infláció keletkezzen. A Bitcoinhez hasonlóan, a kitermeléshez SHA–256 kulcsot használ.

A többi kriptopénznemmel ellentétben, a kitermelésnél nem támaszkodik kizárólag a számítási teljesítményre (Proof–of–work), hanem magába fogalja az ún. Proof–of–stake rendszert is, ami a már felhasználók által birtokolt újabb érmék jóváírásával is számol. Vagyis, hogyha egy felhasználó tulajdonában lenne valamennyi PPC érme 1%-a, a forgalomba hozott újabb érmék után részesülne az infláció 1%-os arányából.

Namecoin

DATA | img | nmc.png

Ez a pénznem elsődlegesen egy olyan decentralizált DNS gyanánt lett létrehozva, ami képes lenne dacolni a kormányhivatalok szeszélyeivel, amelyek képesek a szerintük nem megfelelő weboldalakat törölni. A .bit toldalékot használja, amelyhez saját domén regisztrálható. A megosztott DNS domén fenntartási költségeit levonják a kinyert pénznemből.

A rendelkezésre álló NMC száma összesen 21 millió, és a Bitcoinhez hasonlóan, a kitermeléshez SHA–256 kulcsot használ. A Namecoin domén nevek regisztrációján kívüli lehetséges felhasználása például azonosító rendszerekben, értesítések szétküldését végző rendszereken belül, beléptető rendszerekben, torrent trackereknél és hasonlókban rejlik.

Quark

DATA | img | quark.png

A Quark, a többi kriptopénznemmel összevetve, elsősorban a sokkal magasabb fokú biztonságra fókuszálásával egyedi. A hash–függvények megkerülését illető, mára kiderült tényekre, valamint az amerikai NSA általi titkosításra tekintettel, az egyetlen kriptopénznembe vetett bizalom rizikós.

Ezért a Quarkcoin létrehozói a protokollt oly módon dolgozták át, hogy a hash–függvény számítás bebiztosításhoz összesen kilenc ciklussal dolgozzon, aminél véletlenszerű sorrendben váltakozva hat hash–függvény lép érvénybe (Blake, Blue Midnight Wish, Grøstl, JH, Keccak vagy SHA–3 kulcs és Skein).

A Bitcoin pénznemmel és a többi pénznemmel szemben, az ügylet jóváhagyása nagyon gyorsan végbemegy – elég hozzá 30 másodperc. A Quark beépített 0,5 %-os évi inflációval fejlődik, ami elsősorban a veszteségek kiegyenlítésére szolgál. Az érmék mennyiségének összessége 247 millió.

Vertcoin

DATA | img | vtc.png

Ez a pénznem az ASIC hardveres kitermeléssel szembeni ellenállóképességre fókuszált. A Bitcoin eredetileg olyan elképzelésen alapult, miszerint a "kitermelést" a felhasználók maguk fogják otthon végezni saját hardverükön, de az ASIC berendezésnek köszönhetően, a kitermelés Kínába összpontosult, ahol a hozzávaló csipeket gyártják.

Az ASIC hardverrel való első szembesülési kísérletet a Litecoin tette, amikoris az SHA–256 kulcs helyett bevezette az ún. Scrypt kulcsot, ami memóriát igényelt. A csip gyártása olcsó, de mindazonáltal, hogyha memória egységeket szükséges használni, egy eléggé zűrös komplikációval kell számolni. A koncepció csak pár évig tartott ki, mindazonáltal, mára már az ASIC hardver szintén Scrypt kulccsal dolgozik.

Pontosan erre az új típusú ASIC hardverre reagált a Vercoin, mikoris egy újabb típusú kulcsot, vezetett be, amely a Scrypt–N megnevezést kapta, és ami dinamikusan megváltoztatta a memóriára támasztott igényeket, miszerint ilyen ASIC hardveren már a kitermelés nem volt lehetséges, és ezzel minden ismét visszatért a számítógépre.

Dash

DATA | img | dash.png

Korábban Darkcoin és XCoin név alatt is ismert volt. A kitermeléshez kaszkádkapcsolású hash–függvényeket számító algoritmust használt, amelyet X11 névre kereszteltek. A Scrypt–N kulcshoz hasonlóan, szintén dacolt az ASIC hardverrel, viszont a Scrypt–N kulccsal összehasonlítva nem terhelte le olyan nagy mértékben a grafikus kártyákat, amelyek ennek köszönhetően nem "égtek ki" olyan hamar, tehát kitermelők soraiban közkedvelt volt.

Ez a pénznem szintén teljes mértékben anonim jellegű. Támogatja a PrivateSend funkciót, amely az ugyanolyan szintű bemeneteket és kimeneteket variálja, olymódon, hogy ne lehessen lehetőség figyelemmel kísérni, honnan származnak és hová lettek továbbadva az egyes érmék.

Dogecoin

DATA | img | doge.png

Ezt a kriptopénznemet 2013. december 8-án mutatták be. A Litecoinre alapozott, lényegében nem hozott semmi újat. A Dogecoin logóján egy Shiba kutyafajta látható, ami ismert egy internetes mémből is. A többi hagyományos pénznemmel szemben, a Dogecoin sokkal gyorsabb termelési tempóban fejlődött, és az előzetes becslések szerint úgy mutatkozott, hogy 2014 végéig nagyjából 100 milliárd érem lesz forgalomban.

A pénznem gyorsan viralitásra tett szert, és világszerte elterjedt az egész internet hálózaton belül. 2014 januárjában a Dogecoin ügyletek mértéke már túllépte a Bitcoin pénznemmel és valamennyi egyéb kriptopénznemmel végzett ügyletek összességét. Hadd említsünk meg még egy érdekes mozzanatot: a Dogecoin közösség 30 000 dollár értékben megajándékozta a jamaikai sportszán csapatot, amelynek nem volt kerete a Szocsiban zajló téli olimpián lévő részvételhez szükséges kiutazásra. Ezen kívül a Dogeoin közösség szponzorálta Josh Wis NASCAR autóversenyzőt is (a kocsi a Doge mém, a Dogecoin és a reddit szociális hálózat szellemében volt stilizálva).

Ethereum

DATA | img | eth.png

Az Ethereum kriptopénznemet a Blockchain (blokklánc) inspirálta. A pénznemet létrehozója, Vitalik Buterin mutatta be. Egy megosztott számítási platformról van szó, ami lehetővé teszi olyan decentralizált alkalmazások futtatását, amelyek valamiféle virtuális gép gyanánt viselkednek, és „okos ügyleteket” bonyolítanak le.

Az említett okos ügyletek tulajdonképpen olyan ügyleteken keresztül vannak ellenőrzés alatt, amelyek megtartják a program kiinduló részeibe belépő adatokat jellemző információkat. A végeredmény minden esetben a blokkláncba kerül bejegyzésre. Az ügyletek fokozatosan sokszorozódhatnak, hogy ilyen módon egy saját autonóm struktúrát alkothassanak.

Az Etherum esetén egyértelműen adva van egy konkrét megalkotó egyén, aki a rendszert állandó jelleggel tökéletesíti. Ez a virtuális pénznem 2015-ben lett nyilvánosságra hozva. Manapság a pénznem értéke kilőtt rakétaként növekszik. A Bitcoin pénznemmel szemben, ezesetben elemien eltérő az, hogy lehetséges láncolt alkalmazások kialakítása.

Az Etherea konceptus a next–generation kriptopénznemek közé sorolható, olykor „Bitcoin 2.0” jelzővel is emlegetik.


Coingi bitcoin exchange

Bitcoin arány