menu
Cím vagy tranzakció keresése:

Jelenlegi tranzakciók

Loading ...

Miképp lehet bebiztosítani a Bitcoin

A decentralizáció egyik hátránya, hogy csak saját magunkra számíthatunk. A bankszférában, ha ott számláján pénzt helyez letétbe, a betétért a bank vállalja a garanciát. A Bitcoin rendszeren belül viszont csak önmagunkra számíthatunk. Hogyha hibás bebiztosításból adódólag valaki elrabolja a Bitcoineket, akkor bizony a Bitcoin vagyon megtéríthetetlenül elveszik. Itt most nem egy szó szerint értelmezett rablásról van szó - elég, ha Ön elveszti a számítógépe merevlemezére elmentett adatokat, amelyek magukba foglalják a Bitcoin értéket is.

Ezért elengedhetetlen törődni a magasfokú bebiztosításról, beleértve az adatok megfelelő biztonsági mentését is.

Az adatokról minden esetben fontos biztonsági mentést készíteni, és megfelelő mértékben bebiztosítani az adott címeken található pénzeszközökhöz történő hozzáférést lehetővé tevő személyes kulcsokat. Szabályosan regisztrált Bitcoin kliens részére lehetővé van téve biztonsági mentést készíteni a walet.dat állományba, amelybe az elektronikus pénztárca elmenti a címekhez való belépés személyes kulcsait. Viszont itt egy eléggé nagy hátrány, hogy egy újabb cím használatakor az állományról újra biztonsági mentést szükséges készíteni, mivelhogy új címhez új személyes kulcs generálódik.

Ezt a problémakomplexust a BIP32 protokollal sikerült megoldani.

BIP32 protokoll

A BIP32 protokoll kiküszöböli a személyes kulcs szükséges biztonsági mentésének ismételt felújítását. Alapelve az, hogy a domináns kulcsokból (Xprivate és Xpub) új Bitcoin címeket és azokhoz személyes kulcsokat generál. Elég, ha elmentésre kerül a domináns hash–függvény, és a címek további részét Ön minden esetben újra kigenerálja. Az egyszerűbb használat elősegítéséhez ez még kibővítésre került a BIP39 protokollal, amely a nehezen megjegyezhető Xprivate és Xpub kulcsokat 24 szóval (Seed) helyettesíti. Ez a 24 szó elegendő ahhoz, hogy Ön megkaphassa hozzáférését saját Bitcoin vagyonához.

BIP32 grafBIP 32 wykres

Papír

Annak ellenére, hogy a Bitcoin egy virtuális pénznem, kimutatható, illetve elkönyvelhető klasszikus papírformában is. A Bitcoin fizikai magunknál tartása lehetetlen, egy online linken van elmentve az internet hálózatban, ahol a számlaegyenleg aktuális állásáról szóló információkat a hálózat minden egyes felhasználója kezeli. Önnek a diszponibilitáshoz elegendő annyi, hogy rendelkezésére legyen a címhez tartozó kulcs, és az többek közt kinyomtatható egy papírlapra is. Ez - a gyorsabb beolvasás érdekében - leggyakrabban egy QR kód alakjában történik.

Bitcoin na papířePapíralapú Bitcoin

Szoftver

Bitcoin kezeléséhez számtalan elektronikus pénztárca használható fel. Egy hivatalos klienstől kezdődően, ami magába foglalja az egész blokkláncot (vagyis ami több tíz GB adatvolument képvisel), és olyan klienssel végződően, ami csak a személyes kulcsot őrzi és a kiszolgálóhely felé jóváhagyja a blokkláncon belüli ügyleteket. A kliensek ezen kívül tovább feloszthatók a személyes kulcs elmentési módjától (BIP32 protokoll és hasonló), vagy hardver támogatástól függően.

A rendelkezésre álló pénztárcák jegyzéke megtalálható a Bitcoin pénztárcák részben.

Hardver

Hogyha Ön már nagyobb összegben birtokol Bitcoint, figyelmébe ajánljuk a Bitcoin trezor.

Ez egy Bitcoinhez speciálisan kialakított hardver, amely megőrzi magában a személyes kulcsokat, éspedig olymódon, hogy azokhoz hekkerek nem tudnak hozzáférni. A hardverbe Ön beolvassa a kulcs generálásához szükséges 24 szót, tehát elegendő csak erről a 24 szóról biztonsági mentést készíteni.

Bitcoin trezorBitcoin trezor

Cryptosteel

A szavak elmentésére Ön persze használhat egy papírlapot is, vagy pedig ehhez létezik egy Cryptosteel, elnevezésű speciális kialakítású tűzálló páncélrekesz, tehát képes biztonságosan megőrizni az Ön Bitcoin Seed szavait tartalmazó nyomtatványt.

Cryptosteel pro Bitcoin seedCryptosteel


Coingi bitcoin exchange

Bitcoin arány